Waarom Yoga?

“Als je alle rusteloze activiteiten kunt stoppen, zal je volledige aard verschijnen.”
Chinees filosoof Lao Tse
Het moderne leven stelt hoge eisen aan lichaam en geest. Soms kan het evenwicht tussen deze twee verstoord raken en daardoor de gezondheid bedreigen. Om dit te helpen voorkomen is er een doordacht systeem van eenvoudige oefeningen die ontspanning en nieuwe energie geven en mensen in balans houden. Zo’n systeem is yoga.

Juist in deze tijd van  onrust kan men door middel van yoga evenwicht vinden en rust in zichzelf creëren.

Belangrijk is gelijkmoedigheid en inzichten in de natuurwetten. Het gaat niet altijd zoals we willen en vaak doet het pijn. Met open aandacht gaan we samen bewegen. We gaan staande serie doen. Hemel en Aarde verbinden.Deze korte serie is bedoelt om je energie stabiliseren.

Onderstaande link leidt je naar staande serie : Hemel en Aarde verbindenden

https://youtu.be/NCauGO6xbaY

Verschillende vormen van yoga

Traditioneel zijn er vier hoofdvormen van yoga : Karma; Bhakti; Jnana; Raja yoga. Andere vormen van yoga zijn van deze vier hoofdvormen afgeleid.

 

Hatha yoga

Van de verschillende yogavormen, die al sinds jaren in het westen worden beoefend, is Hatha yoga de bekendste. Deze methode bevat onder andere ontspannings- en ademhalingsoefeningen (pranayama), concentratietechnieken en lichaamshoudingen (asana’s).

Bij het uitvoeren van de oefeningen gaat het steeds om de persoonlijke inzet en betrokkenheid, waardoor forceren wordt vermeden. Hatha yoga is dan ook geen uitputtende training, maar een rustige methode voor het vrijmaken van latente energie. Bovendien kan het ons leren deze energie te beheersen en doelmatig te gebruiken.

Artsen verwijzen patiënten dikwijls naar yogacursussen, omdat de oefeningen ons bevrijden van allerlei spanningen en blokkades, de bloedcirculatie bevorderen, de natuurlijke ademhaling verbeteren en zowel het ademvolume als de energieopname vergroten.

 

Dru Yoga

Het woord Dru yoga komt van het Sanskriet woord Druva, wat stil en onveranderlijk betekent. Druva is in India ook de naam voor de poolster, die op een gefixeerd punt aan de hemel lijkt te staan terwijl alle andere sterren er omheen bewegen. Dru yoga helpt ons de stille plek in onszelf te vinden. Door de beoefening van Dru yoga komt ons bewustzijn terug in ons eigen centrum. Het hele lichaam is gegrond en stabiel. Nieuwe kracht, energie en kalmte zijn het resultaat.

Dru yoga biedt praktische methodes om blokkades op te ruimen op elk niveau en ruimte te scheppen voor nieuwe ervaringen.

Dru yoga wordt ook wel de yoga van het hart genoemd, omdat veel oefeningen de hartkracht stimuleren. Het hartchakra (energiestroming in het lichaam) kan beschouwd worden als een centrum van transformatie. Door ons te richten op het hart hebben we meer begrip voor onszelf, de andere en de situatie waarin we ons bevinden. Het afweersysteem van mens sterker is als hij zich met liefde omringd voelt.

 

Meditatie 

Alles wat u nodig hebt, zit diep in u waar het wacht om zich te ontvouwen en zich te openbaren. Het enige wat u moet doen, is stil zijn en de tijd nemen om te zoeken naar wat er in u is. U zult het zeker vinden.”

Ellen Caddy

Al duizenden jaren mediteren mensen om innerlijke rust en harmonie te bereiken. Meditatie verhoogt de concentratie, vergroot het zelfbewustzijn en stelt men in staat stress te bestrijden door het weerbaarheid en bewuste ontspanning. Meditatie is niet meer bedoeld en voorbehouden alleen aan mystici, yogi’s of wijsbegeren. Iedereen kan leren mediteren ongeacht hun leefstijl.

Meditatie brengt de verschillende delen van jezelf bijeen en verbindt ze met elkaar, zoals je je niet met een versnipperd gevoel in de nieuw dag stort. Mediteren helpt het evenwicht tussen linker en rechter hersenhelft te herstellen. De linkerhelft regelt het denken, spreken en schrijven. In de rechter hersenhelft zetelen gevoel, intuïtie en fantasie. Meditatie is een instrument – een manier om de realiteit van het huidige leven te verkennen. Als men het regelmatig beoefent kan het helpen een toestand van volmaakt evenwicht en een gevoel van diepe harmonie te bewaren.

Juiste houding en ademhaling zijn essentieel voor het mediteren.

 

Yoga doen

Yoga kan iedereen helpen, maar is beslist geen wondermiddel. U kunt de gunstige werking van yoga bevorderen door thuis elke dag te oefenen en in uw leven in te passen.

In onze lessen wordt een aantal grondbeginselen en basistechnieken onderwezen. Als u wilt dat yoga voor u gaat leven, dan heeft u alleen wat aan uw eigen ervaring. U moet het zelf kunnen voelen. Alleen vanuit uw eigen ervaring kunt u tot de conclusie komen of yoga wat voor u kan betekenen. Daarom is yoga een kwestie van ‘doen’. Om u daarbij te helpen kan een docent u behulpzaam zijn. Zij ziet erop toe dat hetgeen u doet ook op de juiste manier gebeurt, zodat uw inspanningen in de juiste richting plaatsvinden.

voor meer yoga en meditatie oefeningen kijk op onze youtube kanaal