Pranayama

 

Onze ademhaling bestaat uit : inademing & pauze en uitademing & pauze. Bij inademing zijn een aantal spiergroepen betrokken: buik, middenrif, diafragma en borstkas. Bij het uitademen : de dwarse buikspieren en de bekkenbodem. De ademhaling beïnvloedt het zenuwstelsel. Tijdens inademing wordt het sympathische zenuwstelsel, het activerende deel beïnvloed. Dat brengt ons lichaam tot activiteiten.Tijdens de uitademing wordt het parapympathische zenuwstelsel beïnvloed, het herstellende deel. Dat leidt tot ontspanning van het lichaam. Door Complete – Yoga Ademhaling te beoefenen ervaart het lichaam in dezelfde ademhalingscyclus zowel activiteit als ontspanning. Tijdens deze oefening masseren we de interne organen en versterken de ademhalingsspieren. Met elke beheerste ademhaling stroomt zuurstof en energie door je hele lichaam intens. Blijf bij de ervaring en veel oefenplezier!

Onderstaande link leidt je naar  :
Ademhalingsoefening –  Complete Yoga – Ademhaling

https://youtu.be/AOa2JfFfe_8       

Prana –  Levensenergie

“Prana is het totaal van alle energieën, die het universum bevat”

Swami Sivananda

In de Westerse maatschappij en leefwereld hebben mensen een druk bestaan. We staan vaak heel vroeg op om naar het werk te gaan. We komen thuis, zijn druk bezig met het huishouden en de rest van het gezin, maken eten klaar, kijken televisie en gaan ‘s avonds uitgeblust op de bank zitten. Alle energie is weg. Jaar in jaar uit vervreemden we van ons eigen lichaam. Sommige mensen willen deze leefwijze veranderen en meer aandacht besteden aan het eigen welbevinden. Door bewuster om te gaan met het eigen welzijn komen we meer tot rust. We kunnen een andere dagindeling maken met meer tijd voor onszelf. Yoga biedt een manier om weer energie op te doen door het bewuste gaan leven. Belangrijk onderdeel van yoga is prana en pranayama. Dit uit het Sanskriet stammende woord betekent:

Prana : vitale energie, levenskracht; dat wat circuleert.

Yama: uitstreken, verlengen.egyptische zonnegroet 18

Waarom Pranayama?

“Zolang de adem zich in het lichaam bevindt, is er leven.

Wanneer de adem verdwijnt, verdwijnt ook het leven.

Reguleer dus je adem.”

Hatha Yoga Pradipika

Pranayama werd oorspronkelijk duizenden jaren geleden beoefend in India door yogi’s, beoefenaars van Yoga. Met juiste begeleiding kan iedereen ademhalingstechnieken leren. Door het aanleren van verschillende ademhalingstechnieken word je natuurlijke weerstand tegen negatieve invloeden van buitenaf groter en sta je positiever in het leven. Je kunt dus stellen dat ademhalingstechnieken preventief werken op de gezondheid. Door de yogaoefeningen(asanas) en ademhalingstechnieken (pranayama )te beoefenen zal het lichaam meer prana opnemen en vasthouden. Daardoor neemt de fysieke en geestelijke kracht toe. Door pranayama kun je je vrolijk en vitaal gaan voelen.

Het uiteindelijke doel van pranayama is het lichaam klaar maken voor meditatie. Yogacursisten kunnen een keer per maand kennis maken met de meditatie. Man kan leren mediteren(in stilte kunnen zitten).

Tijdens yogalessen is er aandacht voor het aanleren van een verantwoorde vorm van pranayama. Via begeleiding van de docent leer je de belangrijkste aspecten van de ademhalingstechnieken. Er is ruimte voor vragen en persoonlijke aandacht.

voor meer yoga en meditatie oefeningen kijk en abonneer op ons youtube kanaal

 

Ademhalingsoefening: Pranayama/Levensenergie

Ga zitten of liggen in een gemakkelijke houding en sluit je ogen.

Concentreer je op je ademhaling en volg het ritme van je ademhaling.

Leg je handen spontaan op je lichaam waar je spanning voelt, bepaal de plek intuitief.

Richt je aandacht nu bewust telkens opnieuw op deze plaats en stel je voor dat je adem de universele levensenergie is die door je heen stroomt.

Laat je adem expanderen onder je handen, wordt bewust hoe een gevoel van ontspanning en vrede zich vanuit die plaats onder je handen geleidelijk over je hele lichaam verspreidt.

Verplaats je handen naar een andere deel van je lichaam; opnieuw richt je ademhaling en aandacht onder je handen. Mogelijk merk je dat je ademhaling verandert bij bepaalde posities. Dat komt omdat lichaam herinenringen en ervaringen opslaat.

Het is niet nodig om bewust en diep gevoelens naar boven te halen. Wees in dit moment in “hier en nu” en ga met de stroom mee.

Verplaats je handen nog paar keer naar andere plekken op je lichaam en laad ze telkens met energie op.

Open tot slot langzaam je ogen, rek je uit en keer terug naar je dagelijkse bewustzijn.

Je zult je meer ontspannen, kalmer en in balans voelen.